10 vendqendrimet me te medha te testeve berthamore

 

Për arsye të dukshme, shumica e vendeve të botës, për testimin e armëve bërthamore janë të vendosura në vende të largëta dhe pak të njohura, lag nga zonat e populluara. Edhe pse vendet mund të bëjnë lajme sa herë që një armë është testuar, kjo nuk do të thotë asgjë. Tani ka shtatë anëtarë të klubit bërthamor dhe secili ka pasur në një faze si detyrë që të gjejë një zonë të largët për të provuar armët e tyre, për disa nga ata mungon largësia brenda kufijve të vendit. Kjo ka nënkuptuar ruajtjen midis miqësisë së vendeve të tjera, pavarësisht nga kundërshtimet e fqinjëve. Më poshtë do t’ju njohim me një listë të 10 vendqëndrimeve më të mëdha të testeve bërthamore.

 

10. Koh kambaran
Anëtari më i ri i klubit bërthamor ka pasur një vonesë në testimin e armëve bërthamore. Edhe pse gjithmonë Pakistani njihej si vendi që zotëronte shumë aftësi bërthamore që prej vitit 1983, testi i parë bërthamor i tyre nuk është kryer deri në maj 1998. Koh kambaran ishte vendi i zgjedhur që në fillim të vitit 1976. E vendosur në Baluchista, provincë, ishte zgjedhur sepse vargjet e maleve ishin të pasura me granit dhe siguronin një mbrojte prej shpërthimit. Problemet politike të Pakistanit penguan testimin e pajisjeve bërthamore deri më 28 maj 1998. Testi mori emrin Chagai dhe u shkaktua nga shpërthimi i dy pajisjeve bërthamore në Indi, në maj. Sipas pakistanezëve, rendimenti më i madh i një pajisjeje bërthamore ka qenë deri në 40 kilotonë. Megjithatë, vendet perëndimore besojnë se rendimenti më i madh ka qenë deri në 20 kilotonë. Në Pakistan më datë 28 maj është caktuar një feste publike e cila njihet si DITA E MADHËSHTISË KOMBËTARE.

9. Maralinga
Kur Britania filloi testimin e armëve bërthamore, në fund të vitit 1940 dhe fillim të vitit 1950, ata kishin problem se asnjë vend në Britani nuk ishte i përshtatshëm për analiza të tilla. Për fat të mirë, ata kishin një vend me hapësirë shumë të madhe. Shumë vende ishin testuar për t’u zgjedhur. Por u zgjodhën vetëm dy vende në Australinë e jugut, Marilanga. Dy testet u kryen në zonën e EMU-T në vitin 1953. Problemi i popullsisë vendase ishte zgjidhur me zhvendosjen e banorëve në një bashkësi të re. Dy grupe të mëdha të testeve u kryen në vitet 1956-1957, në njërin prej të cilëve ishte parë rënia e një pajisje bërthamore nga një avion RAF. Testimi vazhdoi deri në 1963. Operacionet “Clean up” vazhduan deri në vitin 1967, megjithatë ka ende vende të rrezikshme radioaktive. Në 1980, ushtarakët australianë dhe britanikë, të cilët ishin ekspozuar, shfaqen simptoma të lidhura me sëmundjen e kancerit. Australia dhe Britania ishin të detyruar të paguanin dëmshpërblim ushtarakëve të prekur.

8. Pokhran
India filloi të zhvillojë aftësitë e saj bërthamore pas një lufte me Kinën, në vitin 1962. Pokhran në shtetin e Rajasthan, u zgjodh si provë për armët bërthamore në fund të vitit 1960. Edhe pse qeveria indiane deklaroi se vendi ishte në një zonë të pabanuar, të largët, ishte afër me një zonë të populluar. Pokrahan ishte një qytet i përbërë prej 15000 banorësh kur u krye testi i parë bërthamor, në shtator të 1974. Në sy të gjithë botës, India deklaroi se ishte e interesuar vetëm në energjinë bërthamore për qëllime paqësore. Ajo gjithashtu deklaroi se nuk do të përdorte më armë bërthamore. Më 13 maj, një armë termobërthamore shpërtheu në Indi. Sipas vendeve perëndimore, asnjë nga testet nuk dha rezultatet që priteshin, prandaj vendosën t’i anulonin testimet e mëvonshme.

7. Bikini Atoll
Edhe pse Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë kryer testime në shumë vende të tjera, Atoll Bikini në ishujt Marshall, në veriperëndim të oqeanit Paqësor, mbetet vendi më i njohur për testimin, për shkak se kishte shumë dëshmi fotografike. Bikini Atoll u zgjodh në vitin 1945, si vend testimi i trinitetit në Meksikë. Popullsia vendase e ishullit u zhvendos në një ishull tjetër të afërt për një afat kohor tremujor. Më 1 korrik 1946 është bërë shpërthimi i parë i një pajisje bërthamore, në kohë paqeje. Subjektet e këtij shpërthimi ishin 250 anije luftarake të vjetra. Ato anije nuk u shkatërruan në këtë shpërthim, prandaj iu nënshtruan një testi të dytë disa muaj më vonë. Midis viteve 1946-1954 janë bërë rreth njëzet teste. Në 1957, ishujt u deklaruan të sigurt, por banorët u detyruan të largoheshin përsëri, pas përhapjes së një sëmundjeje. Ishujt mbeten të pabanuar. Bikini Atoll u deklarua një trashëgimi botërorë në vitin 2010.

6. Kiritimati
Ndoshta unik si vend i vetëm ku dy vende kanë testuar armët e tyre, Kiritimati, i njohur si ishulli i Krishtlindjeve, është një vend i cili tani është pjesë e Republikës së Kiribatit. Një nga vendet më të largëta në tokë, i vendosur në qendër të Paqësorit mes Australisë dhe Amerikës së Veriut, ishulli ishte zgjedhur si një vend testim nga Britania në 1957, për të testuar bombën me hidrogjen. Shtetet e Bashkuara të Amerikës morën në vitin 1962 edhe 22 pajisje bërthamore para se të braktiste ishullin në vitin 1969. Gjatë testimit, popullsia qëndroi në vendin e saj dhe më pas ushtarakët nga Australia, Britania, Zelanda e Re dhe SHBA deklaruan përhapjen e sëmundjeve të larta të kancerit.

5. Lop Nur
Kinezët testuan pajisjen e tyre të parë bërthamore në këtë zonë të izoluar kënetore të Krahinës Autonome Bayingolin Mongol në tetor të vitit 1964. Testi i caktuar dha 22 kilotonë. Ajo u pasua nga 44 teste të tjera, 22 prej tyre në atmosferë dhe 22 nëntokësore para testimit kinez, pezulluar në vitin 1996. Në mesin e armëve të testuar, këtu ishte edhe bomba e parë prej hidrogjeni e Kinës, e cila shpërtheu në vitin 1967. Kinezët nuk kanë lëshuar detajet e efekteve mbi popullatën lokale dhe mjedisin. Zona është veçanërisht e ndjeshme për shkak se është afër vendndodhjes së mumieve të famshme Tarim, si dhe mbetje të konsiderueshme të kulturës së tyre të lashtë datojnë që vitet 1800 para erës sonë. Megjithatë, kinezët nuk kanë lejuar vëzhguesit e huaj për të shqyrtuar faqen e testeve dhe kjo mbetet jashtë kufijve për vendasit dhe turistët.

4. Mururoa
Vendimi francez për të testuar armët bërthamore në territorin e tyre të largët të French Polynesia shkaktuan fërkime të mëdha me vendet e Paqësorit tjetër, më së shumti me Australinë dhe Zelandën e Re. Edhe pse francezët përdorin një numër të ishujve të ndryshëm për testim, shqetësimi mbështetej në përdorimin e saj te Mururoa. Ndërmjet viteve 1966 dhe 1996, Franca ka kryer 41 teste atmosferike dhe 147 teste nëntokësore në këto dy ishuj. Zelanda e Re, e cila kishte adoptuar një zonë politike bërthamore, pa u mërzitur nga këto teste, në një fazë dërgoi një forcë detare për të protestuar. Marrëdhëniet midis Francës dhe Zelandës së Re arritën një rënie kur agjentet franceze bombarduan një anije Greenpeace në Auckland Harbour në vitin 1985, duke vrarë një person. Përfundimisht, nën presion të madh ndërkombëtar, Franca deklaroi një fund bërthamor duke u testuar në Paqësor. Testi i fundit është kryer në janar të vitit 1996, pas së cilës vendi do të ishte shpërbërë. Faqja mbetet e ndjeshme edhe pse, vëzhguesit kanë vënë në dukje se radioaktiviteti i rrezikshëm është ende i pranishëm dhe që sistemet e monitorimit të krijuara nga francezët janë të pamjaftueshme.

3. Novaja Zemlja
Ky ishull i largët dhe i akullt mbi Rrethin Arktik iu nënshtrua 224 detonimeve bërthamore nga Bashkimi Sovjetik rreth viteve 1954 dhe 1990. Pretendimi i tij kryesor më i famshëm është se në vitin 1961, shpërthimi bërthamor më i madh është kryer këtu, i matur mbi 100 megaton. Megjithatë, problemet logjistike të përdorur në këtë ishull të largët dhe të shkretë thoshin se ajo kurrë nuk u favorizua si për testim nga sovjetikët. Testi i fundit është kryer këtu në vitin 1990, pak para rënies së Bashkimit Sovjetik, megjithatë, Federata Ruse ka vazhduar të përdorë këtë faqe interneti për niveli të ulët të testimit bërthamor. Popullsia e vogël vendase, të cilët ishin larguar në vitin 1954 nuk janë lejuar të kthehen në shtëpitë e tyre.

2. Semipalatinsk
Kjo faqe ka qenë më e favorizuara për testimin bërthamor sovjetik që nga viti 1991, është pronës e Republikës së Kazakistanit. Sovjetikët iu nënshtruan 465 detonimet bërthamore këtu në mes të viteve 1949 dhe 1981. Ndërtuar fillimisht në epokën staliniste me punën e skllevërve nga Gulag, Semipalatinsk është vendi ku arma e parë bërthamore ruse kishte shpërthyer në vitin 1949. Ka qenë gjithmonë objekt i interesit intensiv nga ana e perëndimit dhe veçanërisht të SHBA-së, i cili drejtoi fluturime të shumta, dhe satelitë spiun të shikonin mbi faqen. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, vendi iu ishte dorëzuar kazakëve, të cilët, si nënshkrues të traktatit të Azisë Qendrore Nukleare në Zonën e Lirë kanë rënë për ta vënë atë në përdorim të njëjtë si sovjetikët. Problemet shëndetësore të raportuara përfshinin një numër tepër të madh të banorëve, të cilët shfaqnin simptomat e sëmundjes së kancerit.

1. Nevada Test Site
Në këtë vend janë kryer rreth 928 teste bërthamore, në një sipërfaqe fushe rreth 3500 km katrorë. Fillimisht, testet e para bërthamore ishin një atraksion turistik. Mafiozët që përpiqeshin për të ndërtuar biznesin kumar në Las Vegas, përdornin shpërthimet bërthamore si një karrem për të shtuar vizitorët. Mijëra filma dhe foto, me pamje të shpërthimeve bërthamore në këtë vend, janë shpërndarë nëpër botë. Megjithatë, pasojat shëndetësore të testeve u bënë një problem tepër i madh për qeverinë vendase. Numri i të prekurve nga kanceri u rrit ndjeshëm në zonën e testimit të armëve bërthamore. Gjithashtu, edhe numri i fëmijëve të prekur nga leucemia ka shënuar rritje në vitet pas fillimit të testit bërthamor.

Advertisements

Një mendim mbi “10 vendqendrimet me te medha te testeve berthamore

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s